Bekkenklachten

26-09-2014 - Pascalle Koster

Bekkenpijn klachten

De symptomen van bekkenpijn zijn o.a. rugklachten ter hoogte van de SI-gewrichten achterop de rug, een waggelende gang, pijnklachten bij het schaambeen, uitstralende pijn naar het been en pijn bij asymmetrische bewegingen zoals lopen, traplopen, staand sokken aantrekken, in en uit de auto en omdraaien in bed. Deze symptomen kunnen echter ook bij een gewone zwangerschap voorkomen en een andere oorzaak hebben.

Welke  bekkenpijn klachten kunnen er zijn?

Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.

 • Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
 • Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug).

De bekkenpijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

Startpijn
Een van de kenmerken van bekkenpijn is ‘startpijn’: pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.

Sneller moe worden
Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Dit geldt niet voor iedereen; de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen kan onplezierig zijn.

Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn
Na een vermoeiende dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om weer de oude te worden. Je gaat een keer vroeg naar bed en dat is het dan. Bij vrouwen met klachten van bekkeninstabiliteit ligt dat veel extremer: een uurtje winkelen is soms al voldoende om de volgende dag meer pijn en vermoeidheid te hebben dan gewoonlijk.

 • ADVIES BIJ BEKKENPIJN

  Tips en advies bij bekkenklachten en bekkenpijn
  Pijn tijdens alledaagse activiteiten betekent nooit dat je iets kapot maakt. Je kunt klachten beperken door het handhaven van een goede conditie en het vermijden van oververmoeidheid. Luister niet uitsluitend naar pijn, maar houd ook rekening met het handhaven van een goede conditie.

 • BEKKENPIJN

  Bekkenpijn die ontstaat veelal tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap wordt er een hormoon (relaxine) aangemaakt, dat de banden weker maakt zodat de baby ruimte heeft en tijdens de bevalling makkelijker door het bekken kan. Een natuurlijk proces!Soms is de steun die de banden dan nog kunnen geven onvoldoende en raakt als gevolg daarvan het bekken overbelast.

  Gerichte adviezen vanuit de praktijk:

  Tips en advies na de bevalling

  • Bouw de conditie geleidelijk op door je activiteiten per dag iets uit te breiden.
  • Vermijd de eerste dagen het traplopen, lopen met grote stappen en op één been staan (aan en uitkleden en afdrogen).
  • Maak gebruik van een schema voor opbouw van activiteiten.
  • Winst is: meer kunnen met dezelfde hoeveelheid pijn en vermoeidheid of hetzelfde doen met minder pijn en vermoeidheid.

  Tips en advies bij het opbouwen van een betere conditie:

  • Fietsen en zwemmen zijn meestal goed geschikt om de conditie op te bouwen.
  • Eén maal per week trainen is te weinig en 4 maal per week te vaak.
  • Pijn tijdens het trainen betekent niet dat de activiteit te zwaar is; geen pijn wil niet zeggen dat de activiteit te licht is.
  • Binnen 36 uur na het trainen moet er volledig herstel zijn van de (toegenomen) pijn en vermoeidheid.
   Anders de training bijstellen naar een lager niveau.