Bekkenoefentherapie
Pascalle Koster is gespecialiseerde bekkentherapeut in Rotterdam en Maasluis. Sinds 2015 heeft zij deze specialisatie afgerond en begeleid ze gedurende een week veel zwangeren en niet zwangeren met bekkenklachten, urine incontinentie klachten, vaginisme of andere problematiek rondom het bekken. Pascalle staat ingeschreven in het registere voor bekkentherapeuten en is in de omgeving Rotterdam de geschikte persoon om onder behandeling te komen. Met samenwerkingen met verschillende verloskundigen, bekkenfyiostherapeuten en seksuologen heeft zij korte lijntjes met andere zorgverleners.
Bekkenklachten:
Veel mensen herkennen het wel. Bekkenklachten. Vaak herkenbaar van na de bevalling of tijdens de zwangerschap, maar soms zijn er ook jaren na de zwangerschap/bevalling nog klachten in het bekken aanwezig. Deze klachten kunnen wij in de praktijk op de juiste manier behandelen. Doormiddel van de onderzoeksscan wordt op korte termijn bekeken of er sprake is van lumbale wervelkolom klachten, bekkenklachten of heupklachten en worden deze klachten gericht behandeld. Daarnaast kunnen ook diastase problematiek sinds kort (mei 2021) behandeld worden in de praktijk. Wilt u hier meer informatie over neem dan gerust contact op, want deze problematiek is goed te verhelpen met behulp van de juiste begeleiding.
Bekkenbodemklachten:
De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Probeer de bekkenbodem voor te stellen als een soort hangmat. De bekkenbodem heeft bij de vrouw drie openingen: De plastbuis, de vagina en de anus. Bij de man heeft de bekkenbodem twee openingen de plasbuis en de anus.
De functie van de bekkenbodem is:
1. Steun geven aan organen (blaas en endeldarm), bij de vrouw wordt ook de baarmoeder ondersteund. De stevigheid van de
bekkenbodem zorgt er tevens voor dat deze organen niet kunnen zakken.
2. Het voorkomen van urine- en ontlastingsverlies en het doorlaten van urine en ontlasting.
3. Seksualiteit:
Klachten van de bekkenbodem:
Iedereen, zowel mannen, vrouwen als kinderen kan problemen krijgen als gevolg van een niet goed functionerende bekkenbodem. De klachten die kunnen ontstaan zijn:
1. Plasklachten (Urineverlies bij buikdrukverhoging, urineverlies bij aandrang, urineverlies bij gecombineerde klachten van buikdrukverhoging en aandrang, te vaak en een te sterk aandranggevoel voor plassen, niet goed kunnen uitplassen of te vaak plassen.3
2. Ontlastingsklachten (verlies van ontlasting, problemen met het krijgen van ontlasting, te vaak en te sterk aandrangsgevoel voor ontlasting.)
3. Seksuele problemen ( pijn bij vrijen, erectiestoornis, orgasmestoornis)
4. Verzakkingsklachten (van de blaas, baarmoeder of darmen)
5. Pijnklachten (in onderbuik, rond de anus, geslachtsorganen en/of het bekken)
De behandeling:
U heeft klachten die te maken kunnen hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Het is ook mogelijk om zonder verwijzing voor bekkentherapie in aanmerking te komen. Hiervoor zal de bekkentherapeut eerst een screening doen om te bepalen of u aan het juiste adres bent voor therapie.
1. Eerst krijgt u uitleg over de bekkenbodem en de behandeling:
Zoals:
* waar zit de bekkenbodem, Hoe ziet deze eruit, wat is de functie van de bekkenbodem, hoe houdt dit verband met uw klachten en daarna natuurlijk het behandelplan.
2. Start Therapie:
De bekkenbodemspieren kunt u bewust en onbewust aanspannen en ontspannen. Als u bekkenbodemklachten heeft, bent u waarschijnlijk niet in staat deze spieren goed te gebruiken. De oefentherapeut leert u de bekkenbodem op de juiste manier bewust aan te spannen en te ontspannen. Dit kunt u op verschillende manieren leren.
Binnen de oefentherapie krijgt u oefeningen die u regelmatig moet uitvoeren, waardoor de functie van de bekkenbodem verbetert. De oefeningen zijn erop gericht de bekkenbodem bewust te leren aanspannen en ontspannen. Ook ademhaling en houding zijn van invloed op de functie van de bekkenbodem. Spant u de bekkenbodem meestal teveel aan? (overactiviteit van de bekkenbodem), dan wordt er aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen voor zowel de bekkenbodem als het hele lichaam.
Adviezen:
De oefentherapeut geeft adviezen afhankelijk van uw klachten, bijvoorbeeld:
* Houdingsadviezen tijdens het plassen of ontlasting.
* Adviezen omtrent u plas-, drink-, of eetgedrag. Daarvoor kan u gevraagd worden om uw plas- en drinkgedrag voor een dag bij te houden.
* Adviezen om de bekkenbodem optimaal te kunnen gebruiken bij aandrangklachten voor urine of ontlasting.
* Adviezen en oefeningen om de pijnklachten rond de bekkenbodem te verminderen.
Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap veranderd er een hoop in het vrouwelijke lichaam. Het bekken wordt in enige mate instabiel gemaakt, maar dit geeft niet altijd pijnklachten. Het is uiteindelijk noodzakelijk om de geboorte te vermakkelijken. De pijn in het bekken wordt vaak veroorzaakt door de voor het lichaam een vreemde stand van het bekken, die optreedt als de lichte verschuiving van het heupbeen of heiligebeen niet herkend wordt door het zenuwstelsel en vooral door de hersenen. Onbewust wil je deze nieuwe bekkenstand corrigeren en gebruik je hiervoor de verkeerde spieren.
Bij de oefentherapie word aangeleerd hoe je op een juiste manier de vorm- en krachtsluiting van het bekken kan verbeteren en krijg je tevens tips en adviezen over het gebruik van je lichaam tijdens de zwangerschap tijdens dagelijkse handelingen. Oefentherapie gaat net dat stapje verder bij bekkenklachten. Ze corrigeren, herkennen en stimuleren gunstige bewegingspatronen en proberen je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten ervaren.
De combinatie van individuele therapie en groepsbehandelingen zijn natuurlijk mogelijk.
Diastase behandeling:
Direct na de bevalling blijft er vaak een diastase achter. Dit is kort beschreven het uit elkaar staan van de rechte buikspieren. In de meeste gevallen verdwijnt deze diastase binnen 6 weken, en is de buikwand weer stevig en gesloten. In sommige gevallen lukt dit niet en blijft deze open staan. Ga je dan te vroeg en verkeerd trainen, dan blijft de diastase aanwezig. In onze praktijk zijn wij getrain in de behandeling bij vrouwen (en mannen) met diastase klachten en trainen we begeleid en op de juiste manier naar het meest gewenste resultaat.
Voor de zwangeren onder ons is het belangrijk 6 weken na de behandeling je diastase te laten checken bij de verloskundige op gespecialiseerde bekkentherapeut.
Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de praktijk.