Oefentherapie is de toekomst

13-10-2014 - Oefentherapie is de Toekomst! - Pascalle Koster

gezondheidszorg is weer hip. Afgelopen jaar steeg het aantal studenten dat eenopleiding in deze sector volgt explosief. De studie die veruit de grootste groei kende is oefentherapie, een studie die veel weg heeft van fysiotherapie.

Volgens vierdejaars studente Josien Beumer gaat het verder dan fysiotherapie. “Bij oefentherapie probeer je de patiënt bewuster te maken van zijn beweegpatroon en gewoontes.” Het is volgens Beumer de bedoeling dat hij uiteindelijk zijn eigen coach wordt. “De patiënt moet zelf de klachten kunnen herkennen en verhelpen. Daarnaast kijk je verder dan de klacht zelf. Als iemand bijvoorbeeld pijn aan zijn schouder heeft, dan kijk je ook hoe zijn rug staat.”

De toename van het aantal studenten komt volgens Suzanne Okkes van de Hogeschool van Amsterdam(HvA) mede door de crisis. “Baanzekerheid wordt belangrijker.” Ook speelt toenemende bekendheid een rol. “Je leest vaak in de krant dat in de gezondheidszorg veel werk is.” Beumer geeft als oorzaak dat veel uitgelote studenten fysiotherapie ervoor kiezen om dan maar oefentherapie te studeren.

Toen Beumer zelf begon was de opleiding nog heel klein. “Ik koos voor oefentherapie omdat ik graag met mensen werk, maar ook vanwege de grootte van de opleiding. Er is veel aandacht voor de studenten en persoonlijk contact met de leraren. Door de groei zie je wel dat leraren drukker worden. Ze proberen nog wel veel contact met de studenten te houden, maar dat kost tijd.”