Bewegen verkleint de kans op depressies

26-10-2014 - Pascalle Koster
Bewegen is goed voor het hart en voorkomt overgewicht. Nieuw onderzoek wijst uit dat bewegen je ook een mentale boost kan geven. Uit een 50-jaar durende studie blijkt dat lichamelijke activiteit kan helpen bij het bestrijden van depressies.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekten dat mensen die gedurende het grootste deel van hun volwassen jaren minder depressieve symptomen ervoeren dan degenen die minder actief waren. Eerdere onderzoeken hebben dit ook wel aangetoond, maar het bijzondere aan dit onderzoek is dat het werd uitgevoerd onder 11.000 mensen, allemaal geboren in dezelfde week in maart 1958. Ze werden 50 jaar lang gevolgd.

De vrijwilligers werden op vier momenten in hun leven ondervraagd over hun fysieke activiteit. Op de leeftijd van 23, 33, 42 en 50 jaar oud. Daarnaast moesten ze ook een aantal standaardtesten doen, waarbij depressieve symptomen zoals een depressieve stemming, vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst werden gemeten.

Minder klachten

Tijdens alle meetmomenten bleek dat degenen die meer bewogen ook minder depressieve symptomen vertoonden. Daarnaast bleek dat de deelnemers die tussentijds actiever werden minder depressieve klachten hebben. Dat betekent dat mensen die meer gaan bewegen op hun 42ste dan dat ze deden op hun 33e daar ook voordeel van hebben. In feite, meer bewegen op welke leeftijd dan ook - van niks naar drie keer per week - verlaagde de kans op een depressie 5 jaar later.

Eerdere studies lieten al zien dat lichaamsbeweging het aantal depressies verlaagt bij jongeren en ouderen, maar deze studie laat zien dat dit verband gedurende de gehele volwassenheid bestaat. Het begrijpen van het verband zou artsen kunnen helpen zowel depressie als obesitas beter te behandelen. Bij sommige mensen kan een depressie een barrière zijn om fysiek bezig te zijn, terwijl bij andere het overgewicht meegenomen kan worden in de cyclus van depressie. 'Onze studie suggereert dat huisartsen patiënten met depressieve klachten kunnen helpen door beweging aan hun behandelplan toe te voegen', aldus de auteurs.