Vanaf heden wordt Kinesio taping toegepast in de praktijk

10-11-2014 - Pascalle Koster

Kinesiotaping concept: vanaf nu in de praktijk:

Afgelopen vrijdag heeft oefentherapeut Pascalle Koster haar eerste diploma voor kinesiotaping gehaald. Vanaf nu is het dus mogelijk kinesiotaping als ondersteunend middel te gebruiken binnen de therapie. Maar voornamelijk ook bij veel sportblessures gericht op de sportoefentherapie. Maar wat is kinesiotaping nou  precies: 

Kinesiotape is gewoon een soort tape, bijvoorbeeld sporttape of pleisters als leukoplast. Het kan ervoor zorgen dat een spier of gewricht beter op de goede plek blijft zitten. Kinesiotape is een speciale elastische tape die ook andere voordelen heeft:

 • De tape kan zorgen voor betere doorbloeding van de spieren. Spieren kunnen dan beter werken.
 • De tape kan overbelasting van de spieren voorkomen.
 • De tape kan ervoor zorgen dat 24 uur per dag het lymfevocht wordt afgevoerd. Dit is gunstig in het beginstadium van lymfoedeem.
 • De tape vermindert pijn bij bepaalde blessures, bijvoorbeeld bij een sleutelbeenbreuk. Het gaat vooral om blessures waarbij geen gips mogelijk is. De ruimte die het tape geeft zorgt voor minder druk op de zenuwuiteinden, waardoor de pijn vermindert.
 • De tape kan gewrichten en weefsels corrigeren, bijvoorbeeld bij overbelasting.

Hoe werkt kinesiotape?

Kinesiotape wordt over en rondom de spieren aangebracht om steun te geven aan spieren, of om te voorkomen dat u de spier aanspant. Ook kan het overbelasting van spieren voorkomen. Het rekt in de lengte. De tape volgt elke beweging en gaat dan niet knellen of verschuiven. U kunt vrij bewegen terwijl de tape zorgt voor ondersteuning en stabiliteit. De tape werkt 24 uur per dag en kan meerdere dagen worden gedragen zonder dat huidirritatie ontstaat. De tape kan op verschillende manieren op de huid worden geplakt. De gekozen methode hangt af van de klachten. 


Bij welke klachten wordt kinesiotape gebruikt?

Veel soorten klachten kunnen met kinesio-tape behandeld worden, bijvoorbeeld een breuk van het sleutelbeen (clavicula-fractuur), gebroken en gekneusde rib, tenniselleboog, vochtophoping (oedeem), carpaal tunnelsyndroom. 

Handig om te weten

 • De kwaliteit en het draagcomfort van de tape blijft 1 week goed. Daarna kunt u de tape laten vervangen in de praktijk.
 • U kunt gewoon sporten met de tape.
 • U kunt douchen, baden en ook zwemmen met de tape. Zorg er wel voor dat u de tape droog maakt door te deppen.
 • De tape kan gemakkelijk worden verwijderd. Er blijven bijna geen lijm-resten op de huid achter.
 • Sommige mensen hebben na het aanbrengen van de tape jeuk onder de tape. Bij jeuk of irritatie die langer dan een half uur duurt, moet de tape verwijderd worden. 
 • Als u zelf de tape moet verwijderen, doe dit dan heel voorzichtig op de volgende manier: maak de tape goed nat, trek de huid strak en rol de tape van boven naar onder van de huid af