Bekkenklachten? Doe de zelftest

08-12-2014 - Pascalle Koster

 

Elke zwangerschap verloopt anders. De ene zwangere vrouw heeft tijdens de zwangerschap al klachten vanuit het bekken, maar ook na de bevalling zijn sommige vrouwen nog niet pijnvrij. Dit kan bijvoorbeeld variëren van omdraaien in bed , traplopen, fietsen, lopen en niet meer in staat zijn de dagelijkse activitetien uit te voeren. Het kan zoals eerder vermeld ook zo zijn dat de klachten eerder al waren ontstaan (tijdens de zwangerschap) en alleen maar verder zijn vergerd. 

Bij het werken in de praktijk horen we vaak terug dat zwangeren of vrouw na een bevalling niet duidelijk weten wat ze met de klachten aanmoeten en wanneer ze contact op moeten nemen met een paramedische zorgverlener. Hierdoor lopen vrouwen dus vaak (onnodig) lang door met klachten, terwijl als je de klachten met de juiste begeleiding en oefeningen worden aangeleerd er veel van de klachten verminderd/ voorkomen kunnen worden.  

Hoe werkt de zelftest

Oefentherapie praktijk M. Lindenhoff heeft een zelftest ontwikkelt om zo te laten zien wanneer een patiënt langs de praktijk kan komen voor haar klachten. Hieronder is deze test te vinden. Wilt u nog meer informatie kunt ook op de website kijken van : www.mensendiecklindenhoff.nl 
 

Kies per onderstaand item (A t/m E) het voor jou meest passende antwoord en schrijf deze op. Helemaal links staat de score vermeld die bij het antwoord hoort. Tel de scores A+B+C+D+E bij elkaar op. Bij een score hoger dan 4 is het raadzaam om contact op te nemen.

 

 

Score A: Lopen B: Staan C: Zitten D: Liggen E: Omdraaien
0 >30 min. zonder pijn >30 min. zonder pijn >30 min. zonder pijn >30 min. zonder pijn Pijnloos en onbeperkt
           
1 16-30 min. zonder pijn 16-30 min. zonder pijn 16-30 min. zonder pijn 16-30 min. zonder pijn Moeilijk maar pijnloos
           
2 1-15 min. zonder pijn 1-15 min. zonder pijn 1-15 min. zonder pijn 1-15 min. zonder pijn Makkelijk maar pijnlijk
           
3 Altijd pijnlijk Altijd pijnlijk Altijd pijnlijk Altijd pijnlijk Moeilijk en pijnlijk
         

Klachtenniveau = A+B+C+D+E       Bij een score van 4 of meer is het raadzaam een afspraak te maken

 

Bron: www.mensendiecklindenhoff.nl