Buikspieroefeningen zijn gevaarlijk en achterhaald voor mensen met rugklachten.

30-12-2015 - Pascalle Koster

Een recent gepubliceerd artikel in de Navy Times, de krant van de Amerikaanse marine, roept op om de sit-up in de ban te doen. Deze zou gevaarlijk zijn, omdat er door de oefening te veel druk komt te staan op de ruggenwervel. 

Een recente studie laat zien dat maar liefst 56 procent van de blessures bij de marine te maken heeft met sit-ups. Bovendien zijn ze achterhaald: het zogeheten planken (een oefening waarbij je leunt op je onderarmen/handen en voeten) zou veel effectiever zijn.

Toelatingstest
De Amerikaanse marine kijkt momenteel opnieuw naar de lichamelijke vereisten die het stelt aan nieuwe mariniers. Sit-ups zijn onderdeel van de toelatingstest. Ook in de rest van Amerika ligt de oefening onder de loep. Pete McCall, woordvoerder van de American Council on Exercise, vertelde aan de Wall Street Journal: ,,Sit-ups zijn achterhaald en kunnen het best in de prullenbak van de fitnessgeschiedenis worden gegooid."

De Nederlandse celebrity-trainer Carlos Lens heeft een wat dubbel gevoel bij het idee om de sit-up definitief af te schaffen. ,,Bij een oefening moet je altijd kijken waar hij voor bedoeld is", vertelt de trainer van onder andere Gigi Ravelli en Froukje de Both. ,,Uit veiligheid begrijp ik dat afschaffen wel. Maar militairen moeten alles kunnen. Zij moeten zo in shape zijn, dat ze een sit-up kunnen maken zonder daar een blessure door te krijgen."

Geen probleem:? 

Bij Lens maakt de sit-up dan ook nog steeds deel uit van de trainingen. ,,Het is een van de bekendste oefeningen die al zo'n honderd jaar bestaat. Als je hem gewoon goed uitvoert en er een paar doet in plaats van 3000, hoeft het zeker geen probleem te zijn." Hij nuanceert: ,,Maar een nieuwe klant zou ik zelf nooit direct sit-ups laten doen."

Wil je toch liever een andere oefening doen, dan raadt Lens debicycle crunch aan. ,,Dat is een oefening waarbij je een soort fietsbeweging maakt. Je traint er zowel je schuine, je rechte als je lage buikspieren mee, terwijl je je rug minder belast."

Het Canadese leger heeft de sit-up inmiddels al in de ban gedaan. In plaats van de oefening tillen soldaten daar nu zandzakken van 20 kilo.

 

Heb JIJ Rugklachten en wil je advies over het trainen van je rug. Dan ben je bij ons in de praktijk aan het goede adres. Door de sportervaringen van onze therapeut, leert zij u de beste technieken aan voor het stabiliseren van  de rug, voornamelijk gebaseerd vanuit de core stability principes!! 

 

Hier moet je op letten bij een sit-up

Hoe voer je een sit-up nu uit zonder daar meteen een blessure aan je rug of nek aan over te houden? Carlos Lens legt uit: ,,Let er op dat je niet aan je nek trekt, maar je handen naast je hoofd houdt. Daarmee voorkom je nekklachten. Heb je snel last van je rug, dan kun je ook kiezen voor een halve sit-up. Daarbij blijft je rug op de grond, maar train je wel je buikspieren. Daarbij moet je er wel op letten dat je hem netjes uitvoert."