Gezond zitten, hoe doe je dit in het dagelijkse leven.

02-03-2015 - Pascalle Koster

Tips om gezond te zitten:

in de huidige tijd zitten we steeds vaker. We hebben werk wat voornamelijk uit zitten bestaat, achter de computer thuis of computer spelletjes spelen etc. Iedereen doet het, van jong tot oud. Zitten is dan dus ook zeer belangrijk. Wanneer we goed gaan zitten, voorkom je in ieder geval een groot gedeelte van de klachten.

In onderstaand stuk ontvangt u van mij een aantal tips om beter te zitten.

Tip 1: Zorg voor een juiste stoelhoogte:

* OM goed te kunnen zitten, heb je voldoende steun nodig vanuit de voeten en de benen. Als je te hoog zit, ben je sneller geneigd de benen naar achter te plaatsen en heb je dus minder steun. Er komt dan teveel gewicht op de billen te staan. Zit je te laag dan is het ook lastig goede ondersteuning vanuit de voeten te krijgen, de benen staan dan hoger dan de lies, hierdoor ga je onderuit hangen. Denk maar eens aan een bank in de gymzaal, waar iedereen onderuit gezakt op de bank zit.
* De goede hoogte is wanneer je benen een hoek van 90 graden maken. Idealer is het als je bovenbenen schuin aflopen richting de knieën. Dit zit iets comfortabeler.
* Wanneer je een stoel hebt die niet op de goede hoogte kan staan. Zorg er dan voor als je geen steun hebt, dat je iets onder de voeten plaatst. Zoals een voetenbankje of een boek. Als je te laagt zit , zorg er dan voor dat je een soort bioscoopzitje in de stoel plaatst.

*Let wel op: een korte tijd verkeerd zitten is niet erg, maar al 5 minuten of langer is slecht voor de rug.

Tip 2: Lijn van de voeten, knieën, heupen van vooraf gezien:
* Zet de voeten plat neer op heupbreedte.
* Laat je voeten naar voren wijzen, of een klein beetje naar buiten.
* Ontspan de benen.
* Laat de knieën ook niet naar binnen vallen.
* Plaats zo min mogelijk de voeten onder de stoel, alleen op je voorvoeten steunen, benen over elkaar plaatsen, of je voeten naar voren strekken.

Tip 3: Steun in de rug, of los zitten?
* los zitten is net zo goed als met steun zitten, alleen is los zitten een stuk zwaarder. Het is dan van belang dat je rugspieren harder moeten werken. Dit houd je rug sowieso niet 8 uur lang vol.
* Steun in de rug is zeer prettig tijdens het zitten. Zorg er wel voor dat de steun in de rug tot aan de schouderbladen loopt. Hierdoor kan je zelf goed opstrekken vanuit het borstbeen.
*  Loopt de steun in de rug hoger door, kan dit een nadeel zijn. Hierdoor wordt je bij het zitten naar voren geduwd vanuit de bovenrug. En zak je dus weer een klein beetje in.
* Is de zitting te lang, zorg dan voor extra steun in de rug, door bijvoorbeeld een kussen.

Tip 4: Zit goed op de zitknobbels:
* Wiebel eens van links naar rechts, en van voor naar achteren. Voel je dan de knobbels in/onder je billen. Dit zijn de zitbeenknobbels. Voel je dit niet? Plaats dan je handen onder je billen, ik weet zeker dat ze dan voelbaar zijn.
* Kantel het bekken naar voren, dan wordt de rug holler. Kantel het bekken naar achteren, dan wordt de rug boller.
* Als je de meeste druk op de zitbeenknobbels voelt, dan zit je er recht op. Het bekken staat dan goed in zijn middenstand. En je rug is netjes recht opgebouwd.

Tip 5: Zit in het lood!!
* Alle paramedische beroepen spreken over in het loos zitten. Dit betekent ook wel loodrecht zitten. Op die manier zitten je hoofd, schouders, heupen en voeten op 1 lijn.
* Op deze manier zit je mooi in balans. Je hebt de minste belasting op je spieren en gewrichten.
* Laat je gewicht zoveel mogelijk in het bekken zakken.
* Probeer te ademen naar de buik.

Zoals al eerder is benoemd in dit stuk is elke rug anders. Sommige mensen zitten onderin iets holler, om bovenin beter te strekken. Onthoud dat elke houding een gunstige houding kan zijn, maar dat je sowieso niet langer dan 15-30 minuten in een zelfde houding moet zitten. Dit is bij iedereen funest.

Vind je het rechtop zitten moeilijk. Dan moet je onthouden dat toen je leerden lopen dit ook niet in 1x ging. Of toen je een sport ging beoefenen je ook niet direct de techniek onder de knie had. Probeer niet op te geven.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen. Laat dit dan weten door een mail te sturen of contact te zoeken via de telefoon.(het artikel is geschreven met dank aan www.mensendieckpurmerend.nl)